Wallenbergin pihvi on ruotsalainen comfort food -klassikko, joka hurmaa pehmeällä rakenteellaan. Useimmiten maustamiseen käytetään nelimaustetta, joka koostuu muskottipähkinästä, maustepippurista, valkopippurista ja neilikasta. Valmistuksessa on tärkeää, että kaikki raaka-aineet ovat kylmiä, sillä se takaa ilmavan koostumuksen ja mehevän suutuntuman jokaisessa pihvissä. Kermainen sienikastike ja täyteläinen perunamuusi kruunaavat vielä tämän klassikkoannoksen.
Wallenbergin pihvi on ruotsalainen comfort food -klassikko, joka hurmaa pehmeällä rakenteellaan. Useimmiten maustamiseen käytetään nelimaustetta, joka koostuu muskottipähkinästä, maustepippurista, valkopippurista ja neilikasta. Valmistuksessa on tärkeää, että kaikki raaka-aineet ovat kylmiä, sillä se takaa ilmavan koostumuksen ja mehevän suutuntuman jokaisessa pihvissä. Kermainen sienikastike ja täyteläinen perunamuusi kruunaavat vielä tämän klassikkoannoksen.
Wallenbergin pihvi on ruotsalainen perinneruoka, joka syntyi 1900-luvun alun herrasväen keittiöissä ja liittyy Wallenbergin pankkiirisukuun. Nimen se sai Marcus Wallenbergin vaimon Amalian mukaan. Perinteisesti pihvi valmistetaan hienoksi jauhetusta vasikanlihasta, kermasta, munankeltuaisista ja korppujauhosta, ja raaka-aineiden kylmyyttä korostetaan kuohkean rakenteen saavuttamiseksi. Nykyään tämä elegantti ruoka on suosittu niin kotona kuin ravintoloissa Suomessa.
Wallenbergin pihvit |
|
600 g
|
vähärasvaista naudan jauhelihaa
|
3
|
keltuaista
|
1 tl
|
rouhittua mustapippuria
|
0,5 tl
|
jauhettua maustepippuria
|
1 tl
|
suolaa
|
0,5 tl
|
muskottipähkinää jauhettuna
|
0,5 tl
|
neilikkaa jauhettuna
|
3 dl
|
laktoositonta kuohukermaa
|
1,5 dl
|
pankojauhoja leivittämiseen
|
|
|
0,75 dl
|
Eleplant juoksevaa paistamiseen
|
Sienikastike |
|
0,5 dl
|
Eleplant juoksevaa
|
400 g
|
herkkusieniä viipaloituna
|
1
|
keltasipuli hienonnettuna
|
1
|
valkosipulinkynsi hienonnettuna
|
0,5 tl
|
suolaa
|
1 tl
|
rouhittua mustapippuria
|
1 rkl
|
dijon-sinappia
|
4 dl
|
laktoositonta kuohukermaa
|
1 ruukku
|
lehtipersiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna
|
|
|
Perunamuusi |
|
1 kg
|
jauhoisia perunoita
|
1,5 dl
|
maitoa
|
100 g
|
Eleplant-pala
|
1 tl
|
suolaa
|
Herneet |
|
200 g
|
pakasteherneitä sulatettuna
|
0,5 tl
|
suolaa
|
3 rkl
|
Eleplant juoksevaa
|
Sekoita jauheliha, keltuaiset ja mausteet sähkövatkaimella sekaisin. Kaada kerma joukkoon pikkuhiljaa ohuena nauhana, kunnes massa on sekoittunut tasaiseksi.
Pyörittele kostein käsin valmiista massasta kuusi pihviä. Pyöritä pihvit sen jälkeen pankojauhoissa ja paista molemmin puolin kullanruskeiksi paistinpannulla Eleplant juoksevassa.
Valmista herkkusienikastike kuumentamalla Eleplant juokseva paistinpannulla. Lisää pannulle sienet sekä sipulit ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista noin 5 minuutin ajan tasaisesti sekoittaen, jotta ne eivät pala pohjaan. Lisää sinappi sekä kerma ja keitä kastiketta noin 10 minuutin ajan. Mausta kastike lopuksi hienonnetulla yrtillä.
Valmista perunamuusi. Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä.
Valuta perunat pois keitinvedestä ja lisää joukkoon maito sekä Eleplant.
Vatkaa käsivatkaimella kuohkeaksi muusiksi ja mausta suolalla.
Lämmitä herneet suolan ja Eleplant juoksevan kanssa mikrossa tai kattilassa.
Kokoa valmis annos wallenbergin pihvistä, sienikastikkeesta, perunamuusista ja herneistä.