Juustomunkit ja tonnato-dippi

Suolaiset juustomunkit ovat erinomainen tarjottava vapun juhlapöytään. Voit tarjota munkit myös esimerkiksi jogurttikastikkeen kanssa tai halkaista munkit puoliksi ja täyttää ne bagelien tapaan.

Juustomunkit ja tonnato-dippi

Suolaiset juustomunkit ovat erinomainen tarjottava vapun juhlapöytään. Voit tarjota munkit myös esimerkiksi jogurttikastikkeen kanssa tai halkaista munkit puoliksi ja täyttää ne bagelien tapaan.

16-20 kpl annosta
aktiivinen 2 h, passiivinen 12 h
Helppo
 
 
Annosta

Ainekset

Munkkitaikina

1,5
dl
Maitoa kylmänä
11
g
Kuivahiivaa
8,5
dl
Vehnäjauhoja
0,75
dl
Sokeria
1,5
tl
Suolaa
4
Kananmunaa
70
g
Eleplant pala sulatettuna
250
g
Emmentaljuustoraastetta
1,5
dl
Vehnäjauhoja munkkien muotoiluun
1
l
rypsi- tai rapsiöljyä uppopaistamiseen

Tonnatto-dippi

140
g
Tonnikalapaloja öljyssä valutettuna
1
Sitruunan mehu ja kuori raastettuna
4
rkl
Majoneesia
6
Sardelli- tai anjovisfileetä
3
rkl
Kapriksia
0,5
Ruukku lehtipersiljaa
0,5
Ruukku basilikaa
0,25
dl
Vettä
0,5
tl
Rouhittua mustapippuria
1
Valkosipulinkynsi raastettuna
1
tl
Sokeria
1
dl
Rypsi- tai oliiviöljyä

Viimeistelyyn

Raastettua parmesania

Valmistusohje

  1. Sekoita maito ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa. Sekoita munkkitaikinan kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää kuivat aineet maidon joukkoon ja sekoita yleiskoneessa taikinakoukun kanssa keskikovalla teholla noin 5 minuutin ajan. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Kaada sulatettu, huoneenlämpöinen Eleplant joukkoon ohuena nauhana, lisää joukkoon juustoraaste ja sekoita noin 1–2 minuutin ajan, kunnes juusto on sekoittunut taikinaan. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kulho kelmulla ja siirrä taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli.
  2. Ota taikina kylmästä, laita jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina noin 16–20 tasakokoiseksi palaksi. Pyöritä palat palloiksi ja jätä pallot jauhotetulle pöydälle tai jauhotetun pellin päälle liinan alle kohoamaan noin tunniksi.
  3. Kuumenna rypsiöljy laakeassa kattilassa 170–180-asteiseksi. Nosta munkit jauhotetuin käsin pöydältä, muotoile peukalolla reikä munkin keskelle ja siirrä 2–3 munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista munkkeja noin 1–1½ minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kullanruskeita. Nosta munkit talouspaperilla vuoratun astian päälle kuivumaan.
  4. Valmista tonnato-dippi laittamalla kaikki muut ainekset paitsi öljy tehosekoittimeen. Soseuta seos tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ohuena nauhana joukkoon tehosekoittimen käydessä.
  5. Lämmitä juustomunkkeja muutaman minuutin ajan uunissa ja raasta päälle parmesaania. Tarjoile valmiit juustomunkit tonnato-dipin kanssa.