Intialainen dal, naanleipää, raita-kastiketta ja riisiä

Dal on intialainen linssipata. Tässä reseptissä se tarjoillaan riisin, raita-kastikkeen ja itse tehtyjen naanleipien kanssa. Naanleivät voi ostaa myös valmiina tai korvata esimerkiksi rieskalla tai pitaleivällä. Raitakastikkeen voi valmistaa kaurajogurtista, jolloin annoksesta tulee maidoton, myös naanleivän maitotuotteet voi korvata kauratuotteilla. Daliin voi lisätä myös muita kasviksia tai juureksia, esimerkiksi kurpitsa ja bataatti sopivat erinomaisesti reseptiin. (laktoositon)

Intialainen dal, naanleipää, raita-kastiketta ja riisiä

Dal on intialainen linssipata. Tässä reseptissä se tarjoillaan riisin, raita-kastikkeen ja itse tehtyjen naanleipien kanssa. Naanleivät voi ostaa myös valmiina tai korvata esimerkiksi rieskalla tai pitaleivällä. Raitakastikkeen voi valmistaa kaurajogurtista, jolloin annoksesta tulee maidoton, myös naanleivän maitotuotteet voi korvata kauratuotteilla. Daliin voi lisätä myös muita kasviksia tai juureksia, esimerkiksi kurpitsa ja bataatti sopivat erinomaisesti reseptiin. (laktoositon)

6 annosta
aktiivinen 1 h 15 min, passiivinen 1 h
Vaikea
 
 
Annosta

Ainekset

Naanleivät

2,5
dl
maitoa
11
g
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1,5
tl
sokeria
485
g
vehnäjauhoa
0,5
dl
maustamatonta jogurttia
1
dl
sulatettua Eleplantia voiteluun

Dal

2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
peukalon kokoinen pala inkivääriä
1
punainen chili
100
g
Eleplant-pala
1
rkl
kurkumajauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1,5
tl
garam masalaa
1
rkl
tomaattipyreetä
400
g
kookosmaitoa
400
g
kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
2,5
dl
punaisia linssejä
1,5
rkl
soijakastike
1,5
rkl
ruokosokeria
1
limen mehu
70
g
pinaattia

Jasmiiniriisi

3
dl
jasmiiniriisiä
5
dl
vettä
1
tl
suolaa

Raita-kastike

0,5
kurkku
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
tl
chilijauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
tl
suolaa
viimeistelyyn tuoretta korianteria ja seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri. Anna vaikuttaa noin 1–2 minuutin ajan. Lisää joukkoon vehnäjauho ja jogurtti. Vaivaa taikinasta yksi iso pallo ja anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia.

Kuori sipulit ja inkivääri. Hienonna sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili. Kuumenna Eleplant kasarissa tai kattilassa ja kuullota kasviksia noin 4 minuutin ajan. Lisää joukkoon mausteet ja tomaattipyree. Kuullota vielä noin 3 minuutin ajan. Lisää mukaan kookosmaito ja kuoritut tomaatit nesteineen, anna kiehahtaa. Huuhtele linssit ja lisää kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä (n. 10 min). Mausta lopuksi soijakastikkeella, ruokosokerilla sekä limemehulla ja lisää joukkoon pinaatti.

Mittaa riisi, vesi ja suola kattilaan ja keitä kypsäksi.

Halkaise kurkku ja koverra lusikalla pois keskiosa. Raasta kurkku ja valuta siitä suurimmat nesteet pois. Sekoita kurkkuraaste, jugurtti sekä mausteet keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Pyörittele naanleipien taikinasta 12–14 kpl tasaista palloa. Anna leipien kohota huoneenlämmössä peittettynä noin 15–20 minuutin ajan. Kauli palloista noin 5 mm paksuisia pyöreitä lettuja ja laita kuumalle pannulle. Kypsennä leipiä noin minuutin ajan per puoli. Valele naanleipien päälle sulatettua Eleplantia.

Koristele intialainen dal korianterilla ja seesaminsiemenillä. Laita pinnalle muutama pieni nokare Eleplantia. Tarjoile riisin, naanleipien ja raita-kastikkeen kanssa.

Voit käyttää reseptissä vaihtoehtoisesti Eleplant kasvirasvalevitettä tai Eleplant kasvimargariinia. Molemmilla onnistut.