Eleplantin saaristolaisleipä

Joulupöydän klassikko saaristolaisleipä valmistuu helposti vegaanisena. Maukas leipää sopii myös tuliaiseksi tai lahjaksi. Appelsiinimehun sijaan voit kokeilla leivän valmistusta myös esimerkiksi karpalo- tai omenamehulla. (vegaaninen, laktoositon, maidoton, kananmunaton, pähkinätön)

Eleplantin saaristolaisleipä

Joulupöydän klassikko saaristolaisleipä valmistuu helposti vegaanisena. Maukas leipää sopii myös tuliaiseksi tai lahjaksi. Appelsiinimehun sijaan voit kokeilla leivän valmistusta myös esimerkiksi karpalo- tai omenamehulla. (vegaaninen, laktoositon, maidoton, kananmunaton, pähkinätön)

3 annosta
2 h
Helppo
 
 
Annosta

Ainekset

Saaristolaisleivän taikina

1
l
appelsiinimehua
2
ps
kuivahiivaa (22 g)
1
rkl
suolaa
2
dl
tummaa siirappia
5
dl
kaljamaltaita
5
dl
ruisjauhoja
13
dl
vehnäjauhoja
100
g
Eleplant-pala
Eleplantia vuokien voiteluun

Pinnalle

50
g
Eleplant-pala
½
dl
tummaa siirappia

Valmistusohje

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöisiksi. Laita mehu taikinakulhoon ja lisää hiiva. Sekoita ja anna hiivan liueta hetki.
  2. Lisää joukkoon suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita.
  3. Sulata Eleplant ja lisää taikinan joukkoon. Lisää loput vehnäjauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  4. Kohota taikinaa n. 30 minuuttia.
  5. Voitele kolme leipävuokaa Eleplantilla. Jaa taikina vuokiin ja kohota vielä 30 minuuttia.
  6. Paista leipiä 180-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
  7. Sulata Eleplant kattilassa ja lisää joukkoon siirappi. Voitele saaristolaisleipien pinta siirappiseoksella ja jätä leivät jäähtyvään uuniin n. 15 minuutiksi.